Seryna (kwas α-amino-β-hydroksypropionowy, skróty: Ser lub S) – to organiczny związek chemiczny, aminokwas endogenny (wytwarzany przez nasz organizm), wchodzący w skład między innymi kazeiny w mleku czy fibroiny jedwabiu. Jest ona niezbędna w diecie człowiek oraz pełni ważną funkcję w trawieniu białek. Skumulowana jest ona w mózgu człowieka. Aminokwas ten ma wiele prozdrowotnych właściwości dla naszego organizmu, między innymi: bierze udział w metabolizmie komórek, tłuszczy i kwasów tłuszczowych; stanowi jeden z elementów tworzących osłonkę mielinową komórek nerwowych; niweluje związki tłuszczowe, co stanowi element profilaktyki niedrożności naczyń krwionośnych; wpływa na rozwój tkanki mięśniowej i zapobiega jej utracie. Z uwagi na tak ważne zadania warto znać naturalne źródła seryny. Możemy dostarczać ją do organizmu poprzez jedzenie produktów takich jak: nasiona lnu, orzechy, pestki dyni i słonecznika, rośliny strączkowe, ryby, sery, sezam czy żelatyna, która jest jej najbogatszym źródłem.
SPORTOWCY I AMINOKWASY
Dlaczego sportowcy taką wagę przywiązują do przyjmowania odpowiedniej ilości aminokwasów – albo dlaczego powinni tak właśnie o to dbać? Aminokwasy, jako podstawowy budulec, są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania. Ich odpowiednia ilość jest kluczowa we wszystkich procesach fizjologicznych, które mogą być w jakiś sposób powiązane z fizycznym wysiłkiem. W końcu organizm skądś musi czerpać energię! Źródło […]